Много голяма част от лекарствата си ги заплащаме, казва Здравка Везарова.А

...
Много голяма част от лекарствата си ги заплащаме, казва Здравка Везарова.А
Коментари Харесай

Дупка в бюджета на НЗОК: Липсват 35 млн. лв. за лекарства

„ Много огромна част от медикаментите си ги заплащаме ”, казва Здравка Везарова.

„ А по какъв начин го направиха това, че примерно едно лекарство, което взимам за диабета през вчерашния ден струваше 2.17 лева, а в този момент го вземам за 7.88 лева? ”, пита възмутена Цецка Бончева.

За да стигат плануваните пари за медикаменти, би трябвало да се управлява по какъв начин се харчат.

„ В региона на медикаментите мога да кажа, че досега съгласно мен, освен че е слаб контролът, той липсва този надзор ”, съобщи Кирил Ананиев, ръководител на надзорния съвет на НЗОК.

А Здравната каса желае да управлява по цялата верига - от изписването на лекарството, през наличностите в аптеките и дозирането в лечебните заведения.

„ Да забележим каква е повода при избрани лекари и при избрани болести или лечебни заведения да има подобен свръхразход ”, закани се Кирил Ананиев, ръководител на надзорния съвет на НЗОК.

Опасенията на страната, става известно, създали усещане и на фармацевтите.

„ В последно време има много предписания за такива медикаменти, които са много скъпи - за към 1000 лв., над 1000 лв. ”, коментира магистър-фармацевтът Ангелина Петрова.

През ноември аптеките ще дадат на пациентите медикаменти, за които ще си получат парите през 2018 година И въпреки всичко пациентите имат горчив усет от системата на опазването на здравето. От Здравната каса се надяват, че до края на годината с повече надзор и контрактувани отстъпки, дефицитът на средства за медикаменти ще се стопи. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР